مختصری درباره ی آمبولانس زمینی
آمبولانس چیست ؟
کلمه آمبولانس در لاتین به معنی حرکت یا راه رفتن می باشد. که به انتقال بیمار اشاره می کند و در گذشته ارتش های بسیاری از آمبولانس ها به عنوان یک اورژانس سیار استفاده می کردند.
نوعی وسیله نقلیه می باشد که برای انتقال بیماران ،مصدومین ، به اورژانس مورد استفاده قرار می گیرد. و اماکن احیا بیماران و یا مصدومین در حین انتقال به اورژانس را مهیا می کند . ابزار و تجهیزات پزشکی اولیه برای زنده نگه داشتن افراد در طول مسیر برای افراد موجود می باشد. و در خیلی از موارد برای انتقال عضو اهدایی به مقصد از آن استفاده کرد. و در بعضی موارد نیز برای انتقال دارو ها و تجهیزات دارویی وِزه برای بعضی بیماران از آن مورد استفاده قرار می گیرد.
تاریخچه آمبولانس زمینی
تاریخ استفاده از آمبولانس دوران باستان برمی گردد. و به این شکل بوده است برای انتقال مصدومین از چرخ دستی استفاده می کردند. در سال 1484 در اسپانیا برای اولین بار از آمبولانس استفاده شد. در سال 1830 از آمبولانس استفاده غیر نظامی شد . و در اسپانیا برای انتقال بیماران به بیمارستان مورد استفاده قرار گرفت. و در قرن 19 و 20 با پیشرفت در حوزه فناوری آمبولانس ها هر روز پیشرفته تر از قبل شده اند. و در حال حاضر می تواند دید ، مراکز خصوصی بسیاری تحت نظارت دولت و به همکاری هم می تواند خدمات بسیاری را به جامعه ارائه دهند. و این مقوله صنعت نیز هر روز در این حوضه پیشرفت بیشتری می کند . را نمی توانیم نادیده گرفت . و به نوعی تسلی خاطر می تواند باشد برای افرادی نیاز به امکانات اورژانس به هنگام انتقال بیمار خود چه به بیمارستان ها و چه منزل می باشد.
انواع آمبولانس ها ی زمینی با استاندارد های ملی ایران
امروزه با پیشرفت در صنعت شرکت های بسیار توانسته آمبولانس های مختلفی را طراحی کنند. و از سویی با توجه نوع شرایط آمبولانس های مختلفی نیز طراحی و تولید شده اند . تا در شرایط مختلف عملکرد صحیح را برای خدمات دهی صورت گیرد. و بر اساس استاندارد ملی ایران آمبولانس زمینی بر اساس شرایط بیماران و یا مجروحین که منتقل می کنند دسته بندی می شود که شامل :
- آمبولانس نوع A (مختص به عملیات اورژانس) : این آمبولانس برای ، انتقال بیماران (هم به صورت انفرادی و هم به صورت چند نفری) است و برای انجام درمان اولیه بیماران تجهیز شده است. و برای انتقال بیمارانی که شرایط عادی دارند و حال بسیار وخیمی ندارد. و مجهز به تخت مخصوص بیمار ، سیستم دستگاه اکسیژن، تجهیزات احیا و ساکشن می باشد.
- آمبولانس نوع B ( مختص به حمل و نقل بیماران) : این آمبولانس برای شرایط اضطراری تر طراحی شده است . و دارای تجهیزات کامل تری نسب به آمبولانس زمینی نوع A دارد. که این تجهیزات شامل برانکارد، کپسول اکسیژن، تجهیزات احیا بیمار، تجهیزات برای ساکشن ، تجهیزات AED، و شوک ، پمپ سرم ،ونتیلاتور می باشد.
- آمبولانس نوع C (مختص به عملیات پزشکی پیشرفته) : این آمبولانس نسبت به آمبولانس های دیگر مجهز تر می باشد و مجهز به تجهیزات ICU و CCU می باشند.
انواع مختلف خودرو آمبولانس های زمینی موجود در ایران
- آمبولانس زمینی تویوتا هایلوکس : (نوعی از آمبولانس زمینی می باشد که می تواند بیماران را بیمارستان منتقل کند . اصولا از این آمبولانس در زمانی شرایط اورژانسی نباشد استفاده می شود.)
- اتوبوس آمبولانس :(در واقع یک اورژانس سیار می باشد می تواند با تجهیزات و تعداد نفرات بیشتری را به بیمارستان منتقل کرد.)
- آمبولانس مرسدس بنز اسپرینتر : (برای انتقال بیماران و یا مصدومین در شرایط اورژانسی می باشد و توان انتقال تجهیزات بیشتر در شرایط مختلف اضطراری را دارا می باشد. )
انواع آمبولانس ها در خارج از ایران
در کشور های مختلف توانسته اند آمبولانس های مدرن و خلاقانه طراحی کنند که در خیلی موارد مثل یک بیمارستان سیار مجهز می باشند.
- اتوبوس آمبولانس در لندن
- قطار آمبولانس در روسیه
- کشتی آمبولانس در نروژ
تجهیزات داخل آمبولانس زمینی
- رادیو با امکان تماس دو طرفه : رادیو می تواند به راننده امکان این را بدهد تا در حین انتقال بیماران و یا مجروحین با اورژانس در ارتباط باشند و شرایط بالینی بیمار را به اورژانس برسانند.
- سیستم تهویه مطبوع : هوای مطبوع در آمبولانس به تنظیم میزان حرارت داخل کابین کمک می کند . و همچنین سیستمی برای فیلتر کردن پاتوژن هوا هم مورد استفاده قرار گیرد.
- دوربین : داشتن دوربین در داخل کابین آمبولانس ، برای جلوگیری از سوء استفاده و …..
- نورپرداز تروما: این امکان را برای انتقال آسان در خیابان شلوغ و خیابان هایی با ترافیک بالا را به آمبولانس میدهد.
- رمپ : رمپ وسیله ای بسیار مهم برای انتقال مجروحین و یا بیمار به داخل کابین آمبولانس می باشد. و به طور کلی می تواند یک تکیه بسیار محکم باشد که از بروز تکان های اضافی جلوگیری کند و جلوی بروز خطرات احتمالی در حین ورود خروج به آمبولانس را بگیرد.
- ضبط کننده دادها: سیستمی که می تواند اطلاعاتی مانند،سرعت آمبولانس،زمان به صدا در آمدن آژیر،میزان زمان و قدرت ترمز کردن ،فعال کردن هشدار های اضطراری و… را ثبت کند.
نکات مهم در مورد آمبولانس زمینی
- استانداردها: انتقال بیمار به وسیله آمبولانس زمینی می توانی چالش ها و شرایط پیش بینی نشده ای را به همراه داشته باشد و این استاندارد که بیمار در چه شرایطی به سر می برد و لازم است چه امکاناتی را در آمبولانس تدارک دید بسیار حائز اهمیت می باشد.
- ایمنی : آمبولانس های زمینی برای انتقال بیماران در مسیر جاده طراحی شده است. و چه بسی می تواند در طول مسیر شرایط آب و هوایی و یا … تغییر کنند و در این صورت لازم است تدابیر امنیتی برای تغییر شرایط محیطی را دیده شده باشد.
- کادر داخل کابین : حضور کادر پزشکی و پرستاری تعلیم دیده و با تجربه برای انتقال بیماران با آمبولانس زمینی بسیار حائز اهمیت می باشد. زیرا باید شرایط بیمار مرتب در طول انتقال به اورژانس چک شود.
- راننده: همیشه در زمان انتقال بیمار به اورژانس حضور دو راننده لازم است . در صورت بروز برای یکی از رانندها بتوان برای انتقال بیمار . یا مجروحین به مقصد از راننده دوم کمک گرفت.